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Roads and Public Places (Removable 
Signs) Code of Practice 2005 
Disallowable instrument DI2005–207 

made under the   

Roads and Public Places Act 1937, Section 12A (Code of practice for removable signs) 

EXPLANATORY STATEMENT 
 
 
The Roads and Public Places Act 1937 (the Act) was amended in November 1998 to 
allow movable signs to be regulated by a code of practice.  
 
Section 12A of the Act empowers the Minister to determine the code of practice as a 
disallowable instrument and section 12B provides that this may include matters 
relating to –  
 

a) the materials from which, and the methods by which, a sign may be 
constructed; 

b) the sizes of signs; 
c) the locations where a sign may be placed; 
d) the words or images that may be displayed on a sign; 
e) how the person responsible for a sign may be identified; 
f) the number of signs that a person may keep in a public place; and 
g) the requirements relating to insurance that a person who places or keeps a 

sign in public must satisfy.  
 
A code of practice was determined in 1998, which implemented and expanded a 
refined version of an administrative guideline previously developed in consultation 
with the business community.  
 
In the attached Schedule, Section 7 (Placement of Movable Signs) of the Code of 
Practice has been amended to add a provision 7(1)(viii) to prevent businesses within 
arcades from placing movable signs in public open space if an arcade directory sign 
has been installed for the particular arcade. This change was developed in response to 
complaints from members of the public as to the safety hazard caused by the number 
and placement of movable signs outside shopping arcades. The definition of an 
“Arcade Directory Sign” has been added to section 1 (Interpretation) of the Code of 
Practice. 
 
Section 5(1) (Insurance requirements) of the Code of Practice has been amended to 
increase the public liability insurance requirement for the placement of a movable 
sign in a public place from the former minimum limit of $5,000,000 to $10,000,000. 
This limit is consistent with current public liability insurance requirements.  
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