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Regulations 1985 No. 14' 

Medical Practitioners (Advertising) 
Regulations 

I, NEAL BLEWETT, the Minister of State for Health, hereby make the 
following Regulations under the Medical Practitioners Registration 
Ordinance 1930. 

Dated 17 June 1985. 

NEAL BLEWETT 
Minister of State for Health 

Citation 
1. These Regulations may be cited as the Medical Practitioners 

(Advertising) Regulations. 

Interpretation 
2. In these Regulations, unless the contrary intention appears— 
"Act" means the Health Insurance Act 1973; 
"medicare benefit" has the same meaning as in the Act; 
"patient", in relation to a registered medical practitioner, means a person to 

whom the practitioner has rendered a medical service; 
"practice", in relation to a registered medical practitioner, means his 

practice as a registered medical practitioner; 
"registered qualifications", in relation to a registered medical practitioner, 

means the qualifications particulars of which are entered in the 
Register pursuant to sub-section 23 (1) of the Medical Practitioners 
Registration Ordinance 1930. 

Particulars relating to practitioners 
3. (1) In these Regulations, a reference to prescribed particulars in 

relation to a registered medical practitioner shall be read as a reference to any 
or all of the following particulars: 

(a) the practitioner's name; 
(b) the practitioner's registered qualifications; 
(c) words indicating that the practitioner is— 

(i) a medical practitioner; 
(ii) a general practitioner; 

(iii) a family practitioner; 
(iv) a family doctor; or 

Authorised by the ACT Parliamentary Counsel—also accessible at www.legislation.act.gov.au



Medical Practitioners (Advertising) 1985 No. 14 707 
(v) a specialist in the specialty in relation to which he has been 

recognized as a consultant physician or specialist in accordance 
with section 61 of the Act, 

as the case may be; 
(d) the address of the premises from which the practitioner conducts his 

practice; 
(e) the practitioner's telephone number or numbers; 
(f) the hours during which the practitioner conducts his practice; 
(g) arrangements made for the provision of medical services to the 

practitioner's patients at times when he is not available; 
(h) the language or languages spoken fluently by the practitioner or a 

member of his staff; 
(j) the fees charged by the practitioner for his services; 
(k) the circumstances in which the practitioner will accept an assignment 

of a medicare benefit in payment of his fees in respect of his services; 
(1) the practitioner's appointment, if any, as a visiting practitioner or 

employee of a hospital in the Territory. 
(2) A reference in paragraph (1) (k) to an assignment of a medicare 

benefit in relation to a registered medical practitioner shall be read as a 
reference to an assignment of a medicare benefit made pursuant to an 
agreement entered into by the practitioner in accordance with section 20A of 
the Act. 

Professional stationery 
4. Prescribed particulars may appear on an appointment card, business 

card, letter head, memorandum or account form used in relation to the practice 
of a registered medical practitioner. 

Telephone or business directory 
5. (1) Prescribed particulars may appear in an entry or advertisement in 

relation to a registered medical practitioner in a telephone directory or a 
business directory. 

(2) Prescribed particulars appearing in a directory pursuant to 
sub-regulation (1) shall not appear in a size or style of type or lay-out that is 
prominent or distinctive when compared with other entries in the directory. 

(3) The space occupied by an entry or advertisement referred to in 
sub-regulation (1), including any border or space surrounding the particulars 
appearing in the entry or advertisement, shall not exceed 2 columns of the 
directory in width nor 5 centimetres in length. 

Notices 
6. (1) A notice bearing prescribed particulars in relation to a registered 

medical practitioner may be displayed— 
(a) in a pharmacy or public library, or on premises occupied by a 

consumer protection organization or used for the provision of health 
facilities; and 

Authorised by the ACT Parliamentary Counsel—also accessible at www.legislation.act.gov.au



708 Medical Practitioners (Advertising) 1985 No. 14 

(b) inside or on the outside of premises from which the practitioner 
conducts his practice. 

(2) A notice displayed in a place referred to in paragraph (1) (a) shall not 
exceed 8 centimetres in width nor 8 centimetres in length. 

(3) A notice displayed in a place referred to in paragraph (1) (b) — 
(a) shall be rectangular in shape; 
(b) shall not exceed 75 centimetres in width nor 45 centimetres in length; 
(c) shall not contain lettering exceeding 6 centimetres in height; and 
(d) shall not be illuminated otherwise than by means of a single 

non-intermittent light. 

Newspaper advertisements 
7. (1) Prescribed particulars in relation to a registered medical practitioner 

may appear in an advertisement in a newspaper. 

(2) The space occupied by an advertisement referred to in sub-regulation 
(1), including any border or space surrounding the particulars appearing in the 
advertisement, shall not exceed 2 columns of the newspaper in width nor 5 
centimetres in length. 

Change of practice 
8. (1) Where a registered medical practitioner— 
(a) has commenced or intends to commence practice; 
(b) has resumed or intends to resume practice; 
(c) has bought or intends to buy a practice; or 
(d) has changed or intends to change the address from which he conducts 

his practice, 
he may publish a notice in a newspaper and by means of a letter or circular, and 
may display a notice inside the premises from which he conducts his practice. 

(2) A notice referred to in sub-regulation (1) may contain— 
(a) a statement of such of the facts referred to in paragraphs (1) (a) to 

(1) (d) (inclusive) as are applicable to the registered medical 
practitioner; 

(b) prescribed particulars in relation to the practitioner; 
(c) the address of the premises from which he intends to conduct his 

practice; and 
(d) where the practitioner has changed or intends to change the address 

from which he conducts his practice—the address of the premises from 
which he is or was conducting his practice before the change or 
proposed change of address. 

(3) A notice referred to in sub-regulation (1) that is published in a 
newspaper— 

(a) shall not be published on more than 2 occasions, but may be published 
in more than one newspaper on each of those occasions; and 
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(b) shall not occupy a space exceeding 2 columns of the newspaper in 
width nor 5 centimetres in length. 

(4) A letter or circular referred to in sub-regulation (1) — 
(a) shall not be given to a person other than— 

(i) a patient of the registered medical practitioner; or 
(ii) another registered medical practitioner; and 

(b) shall not exceed 21 centimetres in width nor 35 centimetres in length. 

(5) A notice referred to in sub-regulation (1) that is displayed inside the 
premises from which the registered medical practitioner conducts his practice 
shall not exceed 21 centimetres in width nor 35 centimetres in length. 

Bold type 
9. Except for the name of a registered medical practitioner, particulars or 

statements in relation to the practitioner appearing in a directory, notice, 
advertisement, letter or circular shall not be printed in bold type. 

NOTE 

I. Notified in the Commonwealth of Australia Gazette on I July 1985. 
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